Ländrygg

Ländryggen är den delen av ryggen som sitter ovanför korsryggen och nedanför bröstryggen, också kallad för svanken eller vekryggen. På denna sida kan du läsa mer om kiropraktorbehandling av ländryggen och de symtom som kan komma från denna delen av ryggen.

Ryggont, nedre delen av ryggen (ländryggen)

Ont i ryggen är ett mycket vanligt problem som orsakar stort lidande för många personer och höga kostnader för individen och samhället på grund av nedsättning i arbetsförmåga och sjukskrivning. Symtomen kan komma plötsligt eller smygande, ofta utan att man vet orsaken. Det kan kännas som trötthet eller molande värk över hela ryggen, huggande eller skärande i mitten av ryggen eller mer på en sida av ryggen, det kan stråla ner mot benen eller fram mot magen eller ljumsken.Besvären är ofta återkommande och kiropraktorbehandling syftar till att behandla orsaken och därmed minska risk för återkommande ryggont. 
 

Akut ont i ryggen

Vid akut ryggont, ryggskott (akut lumbago) syftar behandlingen till att lindra ryggsmärtan så att man kan fortsätta att hålla sig aktiv. Behandlingen består av ledmanipulation (utförs in i smärtfri riktning), akupressur mot krampande muskulatur och speciella träningsövningar som kan utföras även med den smärta akut ryggont medför. Resultaten blir ofta en snabb smärtlindring som kan starta direkt efter behandlingen genom ökad rörlighet och smärtan avtar oftast de närmaste dagarna. 
 

Långvarig eller återkommande ryggsmärta

Vid långvariga ryggbesvär, kontinuerliga eller återkommande ryggont (kronisk lumbago, rygginsufficiens) görs på Kiropraktorkliniken i Herrljunga en analys av hela rörelseapparatens funktion. Ofta sitter felet i samma område som symtomen finns, men ibland kan problemen orsakas av dysfunktion i leder långt ifrån, t ex i nacken eller i höftled och i foten. Det är vanligt att lederna i ländryggen är överrörliga och muskulärt o-koordinerade och att lederna ovanför och nedanför är stela och sneda. Behandlingen består av specifik ledjustering mot orörliga och sneda leder, inte bara i smärtområdet utan också på andra ställen i kroppen där det behövs. Specifik rehabiliteringsträning görs i områden med överrörliga leder och i områden med o-koordinerat muskelarbete. För en del personer fungerar en bra ryggortos som en hjälp under en tid eller i samband med påfrestande ryggarbete.
 

Kiropraktorbehandling vid ryggvärk

Långvarig ryggvärk, med kontinuerlig molande värk eller återkommande hugg, ryggsmärta, kan ge stor påverkan på livskvaliten. På Kiropraktorkliniken i Heby hjälper dig att ta bort de mest akuta symtomen och att minska besvären på lång sikt. Vi har hjälpt många människor med återkommande akut nacksmärta eller ständig, molande ryggvärk. Besvären leder ofta till andra symtom än värk, som trötthet och dåligt humör. 
 
Sjukskrivning på grund av ryggvärk och nacksmärta är mycket vanligt och i många fall kan kiropraktorbehandlingen minska sjukskrivningsdagarna.
 
Kiropraktorn är specialiserad på rörelseapparaten, muskler och leder och hur problem här påverkar människans nervsystem. Av alla yrkesgrupper som behandlar ryggvärk och nacksmärta är kiropraktorn den som möter flest patienter med dessa besvär och den som har längst utbildning inom manuell medicin. Kiropraktorn arbetar förutom med behandling också med diagnostik, dvs att hitta orsaken till smärtan. Många gånger är orsaken till smärtan en störd funktion i ryggraden eller någonstans i kroppens muskler och leder. I dessa fall hittar och behandlar kiropraktorn dessa. 
I en del fall orsakas besvären av annat, kiropraktorn kan bedöma detta och hjälpa till med att hitta den mest lämpliga behandlingen.
 
Även om man tidigare provat sjukgymnastik, naprapati, massage, träning, olika rehabiliteringsmetoder, operationer eller olika mediciner kan kiropraktik fungera. Det beror på att kiropraktorn har ett annat synsätt som innebär att man ser människan som en helhet. Man undersöker inte bara där det gör ont, många gånger kan problemet finnas i kroppens funktion på andra ställen än där symtomen känns. Kiropraktik fungerar om problemet, orsaken till besvären, är nedsatt funktion i kroppens muskler och leder.
 
Det finns numer många vetenskapliga studier som bevisar att de behandlingsmetoder som kiropraktorn arbetar med har en god effekt på smärta och nedsatt funktion. Det gäller både kort- och långsiktigt på besvär som är akuta eller som varit långvariga, t ex ryggvärk eller nacksmärta.
 
Vi utvärderar smärtnivå och funktion för alla patienter. Ca 75 % av de som söker för ryggvärk eller nacksmärta blir efter avslutad behandling bättre eller helt bra. Samtliga patienter får efter behandlingen individuellt rehabiliteringsprogram för att ytterligare minska besvären och för att hålla kroppens funktion bra under en lång tid. En del av patienterna med återkommande eller långvariga besvär håller sig bra med förebyggande behandlingar.
 
Vid ett besök hos kiropraktor Anders Lindeberg börjar behandlingen med en ordentlig undersökning av hela kroppens funktion och balans. Vi undersöker också om besvären orsakas av nya eller gamla skador, sjukdom, arbete, hållning, motionsnivå eller andra faktorer som kan ge ryggvärk eller nacksmärta. Om inte kiropraktik kan hjälpa så föreslår vi andra metoder.