Diskbråck

Diskbråck

Diskbråck är en skada på "mellankotsskivan" som är en stötdämpare mellan kotorna i ryggraden. Skadan gör att disken blir inflammerad och ger ryggont, en molvärk i ländryggen. Disken kan bukta ut på nerverna i ryggraden och ge smärta som strålar ned i benet. Man kan också få diskbråck i halsryggen. 
 
Diskbråck får man ofta på rörliga delar, framför allt i ländryggen. Nedsatt funktion i kroppens leder och muskler under en lång tid kan försvaga vävnaderna och orsaka diskbråck. Detta förlopp kan vändas genom genom kiropraktorbehandling, träning och ändrad livsstil. Den kiropraktiska behandlingen görs på olika sätt beroende på om diskbåcket är manifest eller om diskbråck är påväg att utvecklas. 
 
Om diskbråcket är manifest, dvs att mellankotskivan gått sönder, görs inte manipulationsbehandling direkt på diskbråcket. I detta fall syftar behandlingen till att minska den mekaniska belastningen vid diskbråcket, aktivera stabiliserande muskulatur kring det instabila området och behandling för smärtlindring. Inflammationen i disken minskar och smärtan i ryggen och benet minskar av behandlingen.